F0 - Küberturbe koolitused, auditid ja konsultatsioonid

View Original

Kuidas alustada infoturbestrateegiaga

Iga ettevõte jõuab üks moment punkti kus ta peab hakkama mõtlema oma infoturbestrateegia loomisele. Sinna punkti jõudmiseks on mitu meetodit. Vahest on see kiire kasv, vahest aga valdkonnast tulenev nõue ja mõnikord hoopis kliendi poolne ootus. Tihti aga on selleks põhjuseks kahjuks intsident. Ehk siis kui midagi on juba juhtunud.

Infoturbe intsidendid mõjutavad väikeettevõtteid eriti valustalt. Tihti puuduvad varukoopiad, kriisiplaanid ja ei ole isegi päris kindel kuidas aru saada mis nüüd täpselt pihta sai ja mida tuleb taastama või taas ülesehitama hakata.

Keskmise suurusega ettevõtetel on taastumine lihtsam sest on suuremad puhvrid loodud ja mingi töökindlus juba olemas ent mida suurem ettevõtte seda laastavam on mainekahju.

Kuidas seda probleemi siis vältida või vähemalt kahju minimeerida? Selle nimi ongi infoturbe strateegia.

Mis asi on infoturbe strateegia?

Infoturbe strateegia on terviklik plaan, mis määratleb, kuidas organisatsioon kaitseb oma teabevarasid küberohtude eest, tagades andmete konfidentsiaalsuse, terviklikkuse ja kättesaadavuse. See strateegia hõlmab nii tehnoloogilisi, organisatsioonilisi kui ka inimfaktoreid, et luua süsteem, mis suudab ennetada võimalikke turvaintsidente ja vähendada nende mõju äritegevusele.

Infoturbe strateegia algab riskide tuvastamisest ja hindamisest, et mõista organisatsiooni ees seisvaid ohtusid ja haavatavusi. Seejärel arendatakse välja poliitikad ja protsessid, mis aitavad neid riske hallata ja maandada. Oluline osa strateegiast on ka turvakontrollide rakendamine, näiteks autoriseerimis- ja autentimissüsteemid, võrgu turvameetmed ning krüpteerimistehnoloogiad. Aga nendest pikemalt juba mõni muu kord.

Lisaks tehnilistele meetmetele on oluline komponent infoturbe strateegias ka töötajate koolitamine ja teadlikkuse tõstmine. Inimfaktor on tihti kõige nõrgem lüli ahelas, mistõttu on tähtis, et kõik organisatsiooni liikmed mõistaksid infoturbe olulisust ja nende rolli selles.

Infoturbe strateegia pole lihtsalt paberile pandud reeglistik, vaid dünaamiline ja pidevalt arenev kava, mis kohandub muutuvate ohtude ja organisatsiooni vajadustega. Tõhus strateegia mitte ainult ei kaitse organisatsiooni andmeid ja infrastruktuuri, vaid toetab ka ärieesmärkide saavutamist, kindlustades klientide usalduse ja ettevõtte maine.

Kuidas alustada infoturbe strateegia loomisega?

Nii nagu iga uue asjaga pihta hakkamine võib ka infoturbestrateegia loomisega alustamine tunduda hirmutav. Siinkohal pakun välja selge nimekirja sammudest mida saab võtta, et asjaga pihta hakata.

  1. Esimene samm on praeguse olukorra analüüs, et mõista organisatsiooni infoturbe hetkeolukorda. See hõlmab olemasolevate kaitsemeetmete, poliitikate ja võimalike haavatavuste hindamist ning ettevõttesiseste infoturbekultuuri taseme määramist. Samuti äriprotsesside kirja panemist, seda läheb vaja järgmises etapis.

  2. Järgmiseks on oluline teostada põhjalik riskianalüüs. Siinjuures kaardistatakse kõik võimalikud ohud, mis võivad organisatsiooni mõjutada, olgu need seotud tehnoloogiaga, inimfaktoritega või välistest allikatest tulenevate riskidega. Riskianalüüs võimaldab organisatsioonil prioritiseerida vajadusi ja ressursse suunata sinna, kus need on kõige kriitilisemad.

  3. Kui riskid on tuvastatud, tuleb määratleda infoturbestrateegia eesmärgid, mis peaksid olema kooskõlas organisatsiooni laiemate ärieesmärkidega. Nende eesmärkide saavutamiseks on oluline valida sobivad infoturbestandardid ja raamistikud, näiteks E-ITS või ISO 27001, mis aitavad juhendada strateegia koostamist ja rakendamist.

  4. Oluline on ka töötajate kaasamine ja harimine, kuna nad mängivad keskset rolli infoturbestrateegia edukas elluviimises. Regulaarne koolitus ja teadlikkuse tõstmine infoturbe teemadel võivad vähendada inimohtude riski ning aidata kaasa turvalisema töökeskkonna loomisele.

  5. Lõpuks, strateegia rakendamisel ja selle tõhususe hindamisel, tuleb regulaarselt läbi viia turvatestid ja auditeerimised. Need aitavad tuvastada uusi haavatavusi ja tagavad, et infoturbestrateegia on ajakohane ning vastab muutuvatele nõuetele ja ohtudele. Järjekindel ja metoodiline lähenemine tagab, et ettevõte on hästi ette valmistatud, et kaitsta enda kriitilisi andmeid ja säilitada mainet pidevalt arenevas kübermaailmas.

Mida ma saan teha kohe?

Kõige olulisem on aga pihta hakkamine. Alusta täna ja alusta kohe! Esimesed sammud on tasuta vajades vaid sinu enda aega.

  1. Pane kirja oma ettevõtte kõige olulisemad andmed ja süsteemid. Kõik mille kadumisel satuks ettevõtte tegevus küsimärgi alla.

  2. Seejärel vaata mis võimalused sul juba täna on. Kui kasutate näiteks Goole või Microsoft emaili keskkonda siis kas kaheastmeline autentimine on peal? Kas vanad kontod on kustutatud? Mis seadistused veel võimalikud on?

  3. Kui esimesed sammud on tehtud siis peaks juba vaikselt hakkama selguma mis veel on vaja teha. See on moment kus tasub ka kaaluda välise partneri kaasamist. Alustuseks on väga sobilik kasvõi ainult koolitusele end kirja panna või lugeda kasvõi meie kogu blogi läbi, et saada parem aimdus millele veel tasuks mõelda.

Mis iganes tee valid, oluline on pihta hakata!